آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم :لاکتوز قندها انواع مختلفی دارند. برخی از واحدهای قندی مونوساکاریدها هستند که آن‌ها را به‌عنوان قند ساده می‌شناسیم. قندهای دیگر دی‌ساکاریدها هستند که از جفت مونوساکاریدهای دارای ارتباط ساخته شد‌ه‌اند. در گونه لزوم می توانید با دکتر گوارش آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

نام لاکتوز از لاکت(lacte) که در لاتین به معنای شیر و پسوند اوز (ose) که برای نامگذاری قندها استفاده می‌شود، ریشه گرفته‌ است.
سه نوع مونوساکارید مصرفی ما عبارتند از:

فروکتوز
گالاکتوز
گلوکز

این سه مورد در جفت‌های مختلف ترکیب شده و سه نوع دی‌ساکارید را تشکیل می‌دهند که در تغذیه انسان نقش مهمی دارند. از جمله:

لاکتوز
مالتوز
ساکارز

گلوکز رشته مشترک در هر یک از این دی‌ساکاریدها محسوب می‌شود. ساکارز از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده و مالتوز به دو واحد گلوکز متصل می باشد. لاکتوز هم قند موجود در شیر می باشد که از ترکیب قند گلوکز و گالاکتوز ساخته می‌شود.خوب می باشد بدانید بیماری لاکتوز می‌تواند با رعایت یک برنامه غذایی دقیق و منظم کنترل شود.

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

لاکتوز از کجا می‌آید؟

لاکتوز (lactose) به‌عنوان قند شیر شناخته می‌شود، زیرا به‌طور طبیعی در شیر پستانداران مانند گاو، بز و انسان وجود دارد. معمولا از شیر گاو و بز برای تهیه پنیر و ماست استفاده می‌کنند، با این حال همه محصول های لبنی به مقدار یکسانی دارای لاکتوز نیستند.

به‌عنوان مثال برخی پنیرهای سفت مانند چدار، پارمزان و پنیرهای سوئیسی حاوی مقدار کمی از این قند طبیعی هستند یا کلا بدون لاکتوز تولید می‌شوند. در مقابل شیر، بستنی و ماست مقدار زیادی از این قند دارند. درواقع پنیرهای سخت به‌دلیل حذف آب پنیر (محلول مایع چربی، لاکتوز و پروتئین) در حین ساخت و همچنین تجزیه مداوم lactose توسط باکتری‌ها در طول فرآیند آماده شدن این قند طبیعی را کمتر نگه می‌دارند.

آیا لاکتوز یک قند طبیعی می باشد یا مصنوعی؟

شکری که ما مصرف می‌کنیم اغلب به‌عنوان شکر طبیعی یا شکر افزوده توصیف می‌شود. لاکتوز هم مانند انواع دیگر قندها می‌تواند بسته به منبع خود قند طبیعی یا قند افزوده باشد. به قند افزوده در اصطلاح قند مصنوعی هم می‌گویند.

منظور از lactose طبیعی قند موجود در شیر پستانداران می باشد اما نوع افزوده آن می‌تواند از منبع اصلی جدا شود و برای استفاده به‌عنوان یک ماده در غذاهایی مانند محصول های پخته، کارامل‌ها، دسرهای منجمد، محصول های گوشتی، سس‌ها و سوپ‌ها کاربرد داشته باشد.

درواقع لاکتوز موجود در شیر ساده و فرآورده‌های آن مانند پنیر، ماست و بستنی به‌عنوان قند طبیعی در نظر گرفته می‌شوند. در حالی‌که lactose به‌عنوان یک ماده اضافه شده در طول تولید غذاها و نوشیدنی‌های بسته‌بندی قند مصنوعی خواهد بود.

منابع لاکتوز کدامند؟

این قند در طبیعت فقط در انحصار شیر پستانداران می باشد. بدین شکل که شیر گاو حدود ۵% از این ماده را دارد و ۶٫۵% از شیر مادر را lactose تشکیل می‌دهد. جالب می باشد بدانید که این قند در شیرهای پرچرب به میزان کمتری حدود ۱% وجود دارد.

دسته‌بندی این قند شامل موارد زیر است:

شیر و مشتقات آن
غلات صبحانه
سوسیس و کالباس
سوپ‌های آماده
نسکافه فوری
بیسکوییت‌ها
کلوچه‌ها
پنیر خامه‌ای
اینفوگرافیک منایع لاکتوز
lactose یا قند شیر بعد از ساکارز فراوان‌ترین دی ساکارید طبیعی محسوب می‌شود

نحوه هضم لاکتوز (lactose)

این ماده در روده کوچک به کمک آنزیمی با نام لاکتاز هضم می‌شود. درواقع لاکتاز کمک می‌کند تا lactose به مونوساکاریدهای گالاکتوز و گلوکز تجزیه شود. در اینگونه آن‌ها برای جذب قابل دسترس خواهند بود. در طول این فرایند گلوکز به کمک ماده انسولین توسط سلول‌های بدن جذب می‌شود، از طرف دیگر گالاکتوز برای تولید انرژی و کمک به گلوکز به کبد منتقل خواهد شد.

شیر مادر یک ماده حیاتی برای تغذیه نوزادان می باشد و همان‌طور که می‌دانید لاکتوز قند موجود در شیر به‌شمار می‌آید. از همین‌رو همه ما با توانایی تولید لاکتاز (آنزیم هضم کننده lactose) متولد می‌شویم. فقط در برخی موارد نادر نوزادان با کمبود لاکتاز مواجه هستند که به آن بیماری آلاکتازی (alactasia) مادرزادی می‌گویند.

تولید لاکتاز در دوران نوزادی به بیشترین حد خود می‌رسد و درست زمانی که کودک را از شیر می‌گیرید، میزان تولید این آنزیم به سرعت کاهش می‌یابد. درواقع هرچه سن نوزاد بالاتر می‌رود تولید آنزیم لاکتاز کمتر خواهد شد. کاهش این آنزیم اگر غیرمعمول باشد می‌تواند باعث ناتوانی هضم لاکتوز در مراحل بعدی زندگی شود. تحقیقات نشان داده‌اند حدود دو سوم جمعیت جهان برای هضم lactose آنزیم لاکتاز کافی تولید نمی‌کنند.

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

بیماری لاکتوز چیست؟

افراد مبتلا به بیماری لاکتوز که اصطلاحا به آن عدم تحمل لاکتوز (Lactose intolerance) می‌گویند، نمی‌توانند قند موجود در شیر (lactose) را به‌طور کامل هضم کنند. به‌همین دلیل بعد از خوردن یا نوشیدن محصول های لبنی با علائم مشخص این بیماری مانند اسهال، نفخ و گاز در روده مواجه می‌شوند.

دلیل صحیح نمودن بیماری lactose

بیماری لاکتوز را سوء جذب لاکتوز هم می‌نامند که معمولا بیماری خطرناکی نیست، اما علائم آن می‌تواند آزاردهنده باشد. درواقع باید گفت دلیل صحیح نمودن این بیماری کاهش تولید آنزیم لاکتاز در روده کوچک می باشد که فرآیند هضم lactose را مختل می‌کند.

عدم هضم این قند طبیعی باعث بالا رفتن غلظت آن در روده شده و فشار اسمزی را فراوان شدن می‌دهد. بدین شکل حجم زیادی آب وارد روده خواهد شد و فرد علائمی مانند فشار شکمی، درد شدید، اسهال و نفخ را تجربه می‌کند.بیماری لاکتوز معمولا در کودکان و بزرگسالان بروز پیدا می‌کند، اما نوع مادرزادی این مشکل هم وجود دارد که به Galactosaemia معروف می باشد.

عوارض بیماری لاکتوز را بشناسید!

برخی افراد به‌خاطر ترس از بروز حساسیت به این نوع قند، شیر را به‌طور کامل از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند. این کار باعث عدم دریافت مواد مغذی مانند کلسیم و ویتامین D می‌شود. کلسیم یک ماده ضروری برای رشد استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان است.

در گونه عدم دریافت کافی کلسیم استخوان‌ها ضعیف و شکننده می‌شوند. بنابراین اگر به بیماری lactose مبتلا هستید، رژیم غذایی مناسبی رعایت کنید تا بدن شما کلسیم کافی دریافت کند.

آیا حساسیت لاکتوز همان حساسیت به شیر است؟

پس از این‌که متوجه شدید «حساسیت لاکتوز چیست؟» باید بگوییم عدم تحمل این نوع قند طبیعی موجود در شیر مانند حساسیت به شیر نیست. این دو مشکل با وجود برخی علائم گوارشی مشابه اما با یکدیگر متفاوت هستند.

درواقع واکنش‌های آلرژیک و حساسیت‌زا به شیر، پاسخ سیستم ایمنی به پروتئین‌ها در شیر می باشد و معمولا به صورت بثورات پوستی، خس خس سینه و خارش بروز پیدا می‌کند. اما حساسیت لاکتوز از تولید کم آنزیم لاکتاز ناشی می‌شود و منجر به پاسخ‌های فیزیکی در دستگاه گوارش خواهد شد.

درواقع اگر شما به ماده‌ای مانند شیر حساسیت داشته باشید مصرف ذره کمی از آن باعث تحریک می‌شود، اما فرد مبتلا به حساسیت لاکتوز می‌تواند مقدار کمی از این قند را بدون هیچ مشکلی مصرف کند. البته میزان واکنش بدن از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود.این‌که شما بدانید به یک ماده غذایی مانند lactose آلرژی دارید یا مشکل شما عدم تحمل آن ماده می باشد، اهمیت فراوان زیادی دارد.

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

آنچه باید درباره ی لاکتوز بدانیم

 

مطالب مرتبط:

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *