اسهال حاد در سالمندان

کارایی اعضای بدن با زیاد شدن سن و کهولت سالمند تحلیل رفته و عملکرد ضعیفتری خواهد داشت، دستگاه گوارش هم دچار بیماریهای گوارشی سالمندان می‌شود. گاهی احساس اسهال حاد در سالمندان به وجود می آید.

ولی این درحالیست که انسداد روده ای در اثر تجمع توده بزرگ مدفوع سفت و خشک بوجود آمده و مایعات دفع شده از کنار آن، با اسهال اشتباه گرفته می‌شود. بنابراین فرد مسن یا خانواده وی از داروهای ضد اسهال استفاده می کنند که در این شرایط فرد مسن دچار وضعیت وخیمی می گردد.

بیماری اسهال حاد

بیماری اسهال حاد در سالمندان از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌باشد. چرا که این مسئله باعث دفع سریع آب بدن و بروز بسیاری نارسایی‌ها چون نارسایی کلیه، عدم کنترل تنظیم سدیم و پتاسیم خون و … می‌شود.

در پی این موارد سکته و مرگ حتی قبل روی آنها می‌باشد. آب از دست رفته بدن در گونه بروز این بیماری از راه مایعات و سرم بازگردانده می‌شود. پرستار سالمند در منزل با در پیشنهاد گرفتن یک رژیم غذایی متعادل تا حدود زیادی می‌تواند از درست کردن این مشکل پیشگیری بکند.

اسهال حاد

اگر فرد بطور ناگهانی دچار اسهال با شدت فراوان شود، دچار اسهال حاد شده می‌باشد. اسهال حاد نیاز به درمان پزشکی دارد یا گاهی بدون درمان برطرف می‌شود. ولی طول مدت در اسهال مزمن طولانی تر می‌باشد و بیشتر از ۴ هفته ادامه دارد.

اسهال مکرر (اسهالی که قطع شده و دوباره آغاز می‌شود) هم به عنوان اسهال مزمن در پیشنهاد گرفته می‌شود. در اکثر مواقع اسهال حاد بدلیل عفونت و غذاهای خاص درست کردن میگردد.

در گونه بروز هریک از علائم ذیل در مریض مبتلا به اسهال، آن جدی گرفته و برای بررسی و درمان اقدام شود:

• بیش‌ از ۴۸ ساعت‌ اسهال‌ به طول انجامد.

• در گونه مشاهده مخاط، خون، یا کرم در مدفوع‌.

• بالا رفتن تب‌ از‌ ۳/۳۸ درجه‌ سانتیگراد.

• احساس درد شدید در ناحیه شکم‌ یا راست‌ روده.

• مشاهده علائمی چون خشکی‌ دهان‌، خشکی‌ پوست و پوست‌ چروکیده‌، تشنگی‌ شدید، بی‌حالی‌، فرورفتگی‌ چشمها، کاهش‌ وزن‌ سریع‌ و ادرار کم‌ یا به‌ کلی‌ عدم‌ وجود ادرار که از علائم‌ کم‌ آبی‌است.

در شیر خواران مبتلا به اسهال، کم‌ آبی‌ بدن‌ از عوارض‌ خطرناک اسهال حاد می‌باشد.

پرستار سالمند این نشانه‌ها را به گروههای درخطر آموزش میدهد تا در گونه مشاهده ی این علائم، اقدامات متناسب به سرعت انجام بگیرد.

علل اسهال در سالمندان

اسهال در سالمندان هنگامی رخ میدهد که سرعت حرکت‌های روده یا حجم محتویات آن زیاد شدن یابد.

عوامل زیادی باعث بروز این عارضه می‌شوند، که غذاهای آلوده عمده ترین دلیل آن هستند. به طورکلی می‌توان گفت که عوامل میکروبی یا ویروسی، شایع ترین علل اسهال هستند.

برخی بیماری‌ها نظیر التهاب‌های روده ای، ایدز، ناسازگاری‌های غذایی یا مسمومیت‌ها هم می توانند این مشکلات گوارشی را درست کردن کنند. مصرف برخی از داروها هم می توانند عامل بروز باشند؛ آنتی بیوتیک‌ها از جمله این داروها هستند.

پیشگیری از اسهال در دوران سالمندی

برای بهبود اسهال در سالمند، پرستار در منزل بطور ناگهانی نبایستی تغییر رژیم غذایی دهد. در اسهال مزمن برای جلوگیری از برگشت آن، مواد غذایی را متداول به رژیم اضافه نمایید.

برای پیشگیری از اسهال در دوران سالمندی، افراد می بایست:

• از ‌ غذاهای‌ بوفه‌ای‌ یا پیک‌نیکی‌ که‌ چندین‌ ساعت‌ در فضای آزاد بوده اند، غذاهای آماده و کنسروی، غذاهای دستفروشی، همچنین غذاهای‌ خام‌ و نیم‌پز مثل‌ غذاهای‌ دریایی‌ اجتناب نمایند. از نوشیدن آبهای تصفیه نشده خودداری نمایید.

• رعایت کامل اصول بهداشتی به‌خصوص شستن دستان‌ خود پیش از صرف غذا و میان وعده و پس‌ از اجابت‌ مزاج‌ ضروری برای پیشگیری از اسهال می‌باشد.

• مشورت با دکتر در گونه مصرف داروی خاص و دچار اسهال.

• برای جبران مایعات و الکترولیت‌های از دست رفته بدن، آب و مایعات زیاد مصرف نمائید.

• از مصرف شیر و مواد لبنی همچون بستنی و غذاهای چرب و سرخ شده اجتناب نمایید.

• از مواد غذایی شیرین و شیرینی‌ها و انواع کیک‌ها و کمپوت‌ها (هم شیرین کننده‌های طبیعی و هم صنعتی) و همچنین از نوشیدن آب‌میوه و میوه‌های خام خصوصاً خانواده مرکبات (طبیعی یا صنعتی) پرهیز نمایید.

دیگر نکته‌ها برای پیشگیری از اسهات

از دیگر نکته‌ها برای پیشگیری از اسهال در دوران سالمندی این می‌باشد که سبزیجات خام یا پخته کمتر مصرف نمایید که البته برخی سبزیجات به بهبود بیماری اسهال یاری کرده همچون هویج پخته یا سیب زمینی پخته که به علت تفاوت نوع فیبر موجود در آنان، این سبزیجات بصورت قابض عمل می‌کنند.

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا غذاهای پُرپروتئین همچون گوشت و پنیر به علت محتوی فیبر کمتر امکان دارد در درست کردن یبوست موثر باشند.

خوردن موز هم (تفاوت در نوع فیبر آن نسبت به سایر میوه‌ها)، برنج ساده پخته شده، مرغ پخته شده بدون روغن در بهبود شرایط یاری کننده می‌باشد.

همراه شما آماده خدمات رسانی در زمینه‌های نگهداری از بیمار در منزل، پرستاری از سالمند، ویزیت پزشک در منزل، تزریقات در منزل، پانسمان در منزل و … به شما عزیزان می‌باشد.

————————————————————————-

مطالب مرتبط:

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *