نحوه مراقبت از کودکان و سالمندان در هوای آلوده

بهداشت روان بیمارو خانواده

حضور بیمار در منزل می‌تواند فوائد زیادی داشته باشد از جمله:

  • تقویت روحیه و حفظ آرامش بیمار و خانواده
  • اختصاص یک پرستار به یک بیمار که بهترین حالت پرستاری خصوصا در بیماران عفونی می‌باشد.
  • پیشگیری از در معرض خطر قرار گرفتن اعضاء خانواده در خصوص ویروس کوروید-۱۹ در رفت و آمدهای مکرر به بیمارستان
  • پیشگیری از انتقال عفونت‌های بیمارستانی به بیمار در محیط بیمارستان
  • کاهش هزینه‌های خانوار

شرایط  فیزیکی اتاق بیمار و ملاحظات محیط منزل

در انتخاب اتاق ایزوله برای مراقبت از بیمار می بایست به نکات زیر توجه نمود:

  • بیمار در یک اتاق تنها دارای تهویه مناسب قرار داده شود (پنجره‌های اتاق قابل باز شدن باشد)
  • حتما یک اتاق مجزا که بوسیله درب از قسمتهای دیگر منزل جدا شود برای مراقبت از بیمار اختصاص یابد.
  • حتی المقدور اتاقی برای مراقبت از بیمار در نظر گرفته شود که از فضاهای پر تردد منزل مانند آشپزخانه و پذیرایی دور باشد.
  • سایر افراد خانواده می بایست در یک اتاق مجزا باشند چنانچه این شرایط امکان پذیر نباشد فرد بیمار بایستی حداقل یک متر با سایر اعضاء خانواده فاصله داشته باشد.
  • در صورت امکان اتاقی به بیمار اختصاص داده شود که دارای سرویس بهداشتی مجزا باشد و یا اینکه دسترسی آن به سرویس بهداشتی عمومی منزل از فضاهای پرتردد منزل نباشد.
  • جریان هوا در فضاهای مشترک منزل بیمار مانند آشپزخانه، پذیرایی و … با دستگاه تهویه یا باز کردن پنجره برقرارباشد.

کنترل عفونت و دفع زباله‌های عفونی در منزل

  1. بیمار بایستی حتی الامکان از ماسک طبی استفاده کند . برای بیمارانی که قادر به استفاده از ماسک طبی نمی‌باشند لازم است بصورت جدی بهداشت تنفسی رعایت شود. به عنوان مثال در زمان سرفه یا عطسه , بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی بپوشانند و دستمال پس از استفاده در سطل درب دار دور انداخته شود و در صورت استفاده از دستمال پارچه ای آن را با آب و صابون بشویید.
  2. سطوحی که بیمار با آنها در تماس است ( میز , تخت, مبلمان اتاق و …) بایستی روزانه با استفاده از شوینده‌های خانگی مانند وایتکس ۱% و یا محلولهای ضد عفونی سطوح تمیز شوند.
  3. برای تمیز نمودن محیط زندگی بیمار می بایست از دستکش , ماسک و لباسهای محافظ و یا پیش بند به منظور جلوگیری از رسیدن ترشحات به بدن استفاده کرد. دستکش‌های خانگی بایستی با آب و صابون و یا سایر شوینده‌های خانگی مانند وایتکس یک درصد شسته شود دستکش یکبارمصرف و ماسک بایستی بعد از استفاده در سطل زباله درب دار انداخته شود (قبل و بعد از استفاده از دستکش باید دست شسته شود.)
  4. لباس, ملحفه, حوله‌های حمام و دست بیمار روزانه تعویض و در ماشین لباسشویی با آب ۶۰ تا ۹۰ درجه جداگانه شسته و خشک شوند. استفاده از لباس‌ها و ملحفه‌های یکبار مصرف اولویت دارد . (ملحفه‌های آلوده در کیسه زباله بند دار گذاشته شود و از جابجایی و تماس مستقیم آنها با پوست خودداری شود.)
  5. سطوح توالت مورد استفاده بیمار حداقل یکبار در روز شسته و ضدعفونی شود. (دستگیره درب ورودی توالت و شیر آلات توالت بعد از هر بار استفاده بیمار ضد عفونی شوند.)
  6. سطوح حمام مورد استفاده بیمار بعد از هر بار استفاده بیمار شسته و با شوینده‌های خانگی مانند وایتکس ۱% ضدعفونی شوند.
  7. به دلیل احتمال وجود ذرات ریزآلوده کننده از تکاندن ملحفه, حوله و لباس بیمار خودداری شود.
  8. بعد ازهر بار تماس با بیماروسطوح مکان نگهداری وی ,مراقب و یا افراد خانواده می بایست شستشو و بهداشت دست را انجام دهند.
  9. پس از شستشوی دست با آب و صابون از حوله کاغذی یکبار مصرف (دستمال کاغذی) برای خشک کردن دستها استفاده کنید. در صورت عدم دسترسی به دستمال کاغذی می توان از حوله‌های پارچه ای استفاده نمود که بایستی حتما خشک باشند.
  10. ارائه دهندگان مراقبت بایستی از ماسک طبی استفاده کنند بطوریکه دهان و بینی بصورت کامل پوشانده شود و در طول استفاده از ماسک به آن دست نزنند ودرصورتیکه ماسک به ترشحات آلوده شده و یا خیس شود فورا تعویض شود.( ماسک باید طبق تکنیک‌های صحیح احتیاطات استاندارد خارج شود بطوریکه جلوی ماسک لمس نشود و از سمت کش پشت سر از صورت برداشته شود و در سطل زباله درب دار انداخته شود.)
  11. برای دفع ادرار , مدفوع و زباله‌ها از دستکش یکبار مصرف استفاده شود و دستها بایستی قبل و بعد از استفاده از ماسک و دستکش با آب و صابون شسته شود.
  12. ارائه دهندگان مراقبت می بایست پس از هر بار تماس با بیمار و سطوح اتاق وی حتما دستهای خود را بشویند.
  13. بهتر است هر فردی که وارد اتاق بیمار می‌شود هنگام خروج از اتاق بیمار دستهای خود را با هندراب شستشو دهد.
  14. ظروف غذاخوری بیمار می بایست اختصاصی باشد و پس از هر بار استفاده ،جدای از ظروف سایر اعضاء خانواده شسته شده وسپس سینک ظرفشویی با شوینده‌های خانگی ضدعفونی شود .( از به اشتراک گذاشتن ظروف غذا و نوشیدنی‌ها اجتناب کنید)
  15. لوازم شخصی بیمار مانند شانه , مسواک و… با دقت شسته شود و پس از شستشو روشویی مربوطه با شوینده‌های خانگی تمیز و ضدعفونی شود.
  16. لوازم یکبار مصرف بیمار باید در اتاق او در یک ظرف درب دار نگهداری و با رعایت اصول بهداشتی دفع شوند.
  17. زباله‌های مربوط به بیمار در کیسه زباله زرد رنگ ریخته شده و جدای از سایر زباله‌های خانگی با برچسب زباله عفونی از منزل خارج شود.
  18. پنجره اتاق بیمار و پنجره سایر مکانهای پر تردد منزل در روز چند بار برای گردش و تهویه هوا محیط باز شود.
  19. جابه جایی و حرکت بیمار در محیط خانه حداقل ممکن باشد.

 

 برنامه‌های مراقبتی و پرستاری از بیمار

  1. مراقبت از بیمار ترجیحا می بایست توسط یک فرد انجام شود و از تعدد افراد مراقبت کننده از بیمار اجتناب شود.
  2. مراقب بیمار باید دارای وضعیت سلامت مطلوب بوده و از گروه‌های پرخطر بالای ۶۰سال و دارای ضعف سیستم ایمنی و یا بیماری زمینه ای و یا زن باردار نباشد.
  3. بیمار بجز مراقب خود نباید با سایر اعضاء خانواده در ارتباط باشد. مادر شیرده با توجه به مزایای شیر مادراستثنا بوده و می‌تواند با رعایت اصول بهداشتی و پیشگیری ( ماسک و دست شستن) به نوزاد خود شیر دهد البته این ارتباط فقط می بایست برای شیر دادن باشد.
  4. بیمار باید ملاقات ممنوع باشد (درصورت ضرورت در مواقع خاص می بایست ملاقات با رعایت کامل اصول پیشگیری با ماسک و از فاصله حداقل ۵/۱ متر انجام شود.)
  5. به کلیه اعضاء خانواده می بایست آموزش روش‌های پیشگیری داده شود.
  6. تغذیه بیمار با رعایت اصول پیشگیری و حاوی میزان بالای مایعات و مواد موثر در بالا بردن سطح ایمنی بدن مانند پروتئین‌ها , ویتامین D3 و…. باشد.
  7. در صورت ضعف بیمارو نداشتن اشتها و همکاری بیمار برای مصرف مواد غذایی، با اخذ مجوز از پزشک می توان از سرم تراپی استفاده نمود.
  8. حتی الامکان از حضور افراد مستعد ابتلا به بیماری و پر خطر در منزل می بایست پیشگیری کرد و آنها را به مکانهای دیگری منتقل نمود. ( در صورت عدم امکان جابه جایی این گروه می بایست از هر گونه ارتباط ایشان با بیمار خودداری نموده و اصول پیشگیری را به ایشان آموزش داد و رعایت نمود.)
  9. کنترل علائم حیاتی بیمار بصورت مرتب در طی شبانه روز می بایست انجام شود.
  10. در صورت بروز تغییر در وضعیت بیمار و بروز علائم تنگی نفس, تب , تعریق و افزایش ضربان قلب و تنفس پس از مشورت با پزشک و یا تماس با اورژانس در صورت نیاز با استفاده از خدمات مرکز اورژانس بیمار به مرکز درمانی انتقال یابد.
  11. در صورت بروز علائم تب , سرفه و تنگی نفس در افراد خانواده بیمار می بایست با پزشک و یا مرکز اورژانس تماس گرفت.

 

توجهات مراقبتی از بیمارفوت شده درمنزل

در صورت فوت بیمار در منزل لزوم ایزوله بودن بیمار همچنان پایدار است و نبایستی افراد خانواده با بیمار در ارتباط باشند و اصول پیشگیری همچنان می بایست رعایت گردد.

پرسنل آموزش دیده آمبولانس با رعایت اصول مربوطه متوفی را به آرامستان انتقال می دهند.

 

————————————————

مطالب مرتبط:

خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان – خدمات پزشکی در منزل مرکز خدمات پرستاری همراه شما

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *