شناسایی آسم در سالمندان : دستگاه تنفسی هر انسانی از تعداد زیادی مجاری هوایی تشکیل شده میباشد . آسم نوعی بیماری میباشد که در آن مجاری هوایی متورم و باریک میشوند و مخاط بیشتر از حد معمول تولید می شود . تنگ شدن این مجاری هوایی و هم چنین تولید مخاط اضافه سبب به وجود آمدن خس سینه و تنگی نفس و سرفه میشود .
آسم از جمله بیماریهای شایع در دوران سالمندی میباشد زیرا محققان بر این باورند که با زیاد شدن سن توان دفاعی بدن کم شده و در نتیجه واکنشهای ایمنی فرد کاهش پیدا میکند . مشکلاتی که آسم می تواند برای فرد به وجود بیاورد متغیر میباشد و درجات مختلفی دارد.
راههای شناسایی آسم در سالمندان
ولی در سنین سالمندی به دلیل کاهش ظرفیت تنفسی و هم چنین کاهش قدرت عضلات قفسه سینه ، سالمند را برای ابتلا به بیماری آسم و سایر بیماریهایی که سبب سرفه و تنگی نفس میشود مستعد می سازد . موسسه آتیه پرستاران سلامت شما را دعوت به ادامه ی مبحث آسم در سالمندان دعوت مینماید . با ما همراه باشید(شناسایی آسم در سالمندان)
فهرست مطالب
علل بیماری آسم در سالمندان :
از جمله عوامل محیطی که سبب ابتلا به آسم میشود :
علائم و نشانه های بیماری آسم در سالمندان :
برای تشخیص آسم چه آزمایشاتی وجود دارد ؟
برای تشخیص آسم چه آزمایش هایی وجود دارد؟
طبقه بندی آسم در سالمندان :
درمان آسم در سالمندان :
داروهایی که برای معالجه آسم در سالمندان بکار می روند :
درمان های خانگی برای یاری به سالمندان مبتلا به آسم
سخن آخر در مورد آسم در سالمندان :
علل بیماری آسم در سالمندان :
در حالا حاضر برای بیماری آسم در سالمندان (Asthma in the elderly) عامل کاملاً واضحی در پیشنهاد گرفته نشده میباشد . به این دلیل امکان دارد عدهای به این بیماری مبتلا شوند و برخی مبتلا نشوند . بنابراین هر ۲ عامل ژنتیک و محیط را میتوان در ابتلا به این بیماری دخیل دانست .
از جمله عوامل محیطی که سبب ابتلا به آسم میشود :
عوامل محیطی تاثیری زیادی در تشدید شدن آسم در سالمندان میشود. اگر به عنوان پرستار خدمات مراقبت از سالمند مریض را انجام می بدهید حتما تلاش نمایید سالمند را از این عوامل محیطی تا جایی که ممکن است دور نمایید. این عوامل شامل:
قرار گرفتن در معرض محرک هایی از قبیل گرد و خاک ، ذرات زیاد ریز ، ویروس ، مواد آلرژی زا ، آلودگی هوا ، عادت های رفتاری پرخطر همچون استعمال دخانیات ، حساسیت به داروهایی از قبیل آسپرین ، داشتن استرس و هیجانات فراوان ، عادت های ماهیانه بانوان ، آب و هوای سرد و بیماری هایی از قبیل رفلاکس معده .
علائم و نشانه های بیماری آسم در سالمندان :
نکتهای که در مورد بیماری آسم در سالمندان قابل توجه و جالب میباشد این میباشد که نشانههای این بیماری در افراد مختلف متنوع میباشد و از فردی به فرد دیگر تغییر میکند. مثلاً امکان دارد حملات آسمی در بعضی خود را نشان ندهد و در بعضی فراوان اتفاق بیفتد . با این حالا بیماری آسم ۱ سری علائم کلی دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
داشتن تنگی نفس
داشتن درد در ناحیه قفسه سینه یا تنگی قفسه سینه
نفس های صدادار
سرفه های فراوان
خس قفسه سینه
اگر فردی را مشاهده کردید که علائم ذکر شده را دارا بود ، نشانگر این میباشد که فرد به احتمال فراوان به بیماری آسم مبتلاست . این علائم زمانی اهمیت زیادی پیدا میکند که فرد مریض سالمند باشد ، زیرا برخی علائم آسم را دلیل بر زیاد شدن و کهولت سن می دانند و این اشتباه در تشخیص سبب بروز مشکلات شدید تر بیماری آسم میشود.
ما با انجام دادن هر بار تنفس، هوا را از راه دهان و بینی وارد ریه ها میکنیم .هوایی که از راه بینی وارد ششها میشود ، در بینی گرم و بوسیله موهای داخل بینی تا حدودی تسویه میشود . پس از آن وارد نای میشود . نای در انتهای خود به دوشاخه تبدیل میشود و هوا را به درون ریه ها منتقل میکند . درون هر ریه تعداد متعددی کیسه هوایی وجود دارد.(شناسایی آسم در سالمندان)
این کیسه های هوایی اند که اکسیژن را به درون مویرگها وارد و کربن دی اکسید را از آن خارج میکنند . هر عاملی که سبب اختلال در این فرآیند شود منجر به درست کردن مشکلات تنفسی میشود که این مشکلات تنفسی اغلب علائم یکسانی دارند . همچون : سرفه و تنگی نفس .
نحوه ی بروز آسم در افراد مختلف :
پس ضروری میباشد که ما بعد از مشاهده اینگونه علائم به سرعت علت را جویا شده و در پی راه حل مناسبی باشیم.همانطور که گفته شد برخی از نشانههای بیماری آسم در لحظات خاصی بروز پیدا میکند .مثلاً در بعضی از افراد آسم به هنگام ورزش نمودن به خصوص زمانیکه هوا سرد و خشک میباشد خود را نشان میدهد در بعضی افراد شرایط محیط کار سبب بروز آسم میشود و در بعضی هم آلرژی عامل آسم میباشد .
برای تشخیص آسم چه آزمایشاتی وجود دارد ؟
برای این که بتوانیم از وجود این بیماری اطمینان حاصل پیدا کنیم آزمایشهای مختلفی وجود دارد . زیرا تشخیص و کنترل و درمان این بیماری در مراحل ابتدایی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. در مراحل ابتدایی بیماری، میزان بافتهای آسیب دیده کم میباشد و از این حیث روند درمان سریع تر و کم قیمت تر قبل میرود.
این قضیه برای سالمندان بیش حائز اهمیت میباشد ، زیرا در سالمندان قدرت ساخت و ساز بافت های بدن کاهش پیدا کرده ، پس هرچه بافت های آسیب دیده کمتر باشد روند درمان موثر تر و سریع ترخواهد بود.(شناسایی آسم در سالمندان)
برای تشخیص آسم چه آزمایش هایی وجود دارد؟
از جمله آزمایش های مهمی که دکتر معالج برای تشخیص بیماری آسم تجویز میکند ، میتوان آزمایش عملکرد ریوی ، تست آلرژی ، آزمایش گاز خون شریانی و عکسبرداری از قفسه سینه بوسیله اشعه ایکس را نام برد . البته انجام اسپیرومتری هم یکی از روشهای رایج برای تشخیص میباشد .در این روش میزان انسداد مجاری هوایی با بررسی میزان هوای خارج شده از دم و بازدم قابل تخمین میباشد .
پیک فلو هم یکی دیگر از این روش هاست که به وسیله آن میزان سختی شما هنگام نفس کشیدن معین میشود . مثلا اگر عددی که پیک فلو به شما نشان میدهد ، از میزان نرمال کمتر باشد این به معنی آن میباشد که در عملکرد ریه شما اختلال به وجود آمده میباشد .
طبقه بندی آسم در سالمندان :
بیماری آسم در سالمندان بر اساس علائم و نشانه هایی که دارد به اشکال مختلفی طبقهبندی میشود ولی رایج ترین روشی که برای طبقهبندی آسم در پیشنهاد گرفته شده بر اساس تعداد دفعات حملات آسمی میباشد که مطابق آن برای آسم ۴ دسته وجود دارد :
نوع خفیف : که در آن علائم آسمی بصورت معمول ۲ بار در طول ماه نمایان میشود
نوع خفیف همیشگی : که در آن علائم آسمی ۲ بار در طول هفته نمایان میشود .
نوع متوسط : که علائم آن بصورت ۱ بار در روز بروز میکند.
نوع وخیم : که علائم آن در پایان طول روز امکان دارد نمایان شود .
درمان آسم در سالمندان :
بعد از شناخت و تشخیص، نوبت به درمان می رسد . آسم از آن دسته بیماریهایی میباشد که درمانش شامل انجام فرآیند هایی جهت کنترل بیماری میباشد و راه حل و درمان کامل ندارد . برای کنترل و درمان هر بیماری میبایست اول عامل و محرک را شناسایی نمود و بر اساس آن دارو تجویز کرد .(شناسایی آسم در سالمندان)
نوع داروی تجویز شده هم بسته به عواملی مانند سن و نوع متحرک و آلرژی متفاوت میباشد و اشکال گوناگونی دارد ، همچون داروهای استنشاقی و تزریقی و خوراکی . برخی از این داروها سریع الاثر اند و برخی دیگر در طولانی مدت اثر خود را نشان میدهد .
داروهایی که برای معالجه آسم در سالمندان بکار می روند :
دسته ابتدا داروهایی که برای پیشگیری استفاده میشوند . این داروها با تأثیر بر روی مجاری تنفسی سبب کاهش التهاب آنان شده و معمولاً بصورت منظم روزی دوبار استفاده میشوندداروهای دسته دوم : این داروها سبب شل شدن عضلات دیواره مجاری تنفسی شده و در نتیجه سبب باز شدن ریه و دم و بازدم راحتتر میشود.(شناسایی آسم در سالمندان)
داروهای دسته سوم که به داروهای فوری و اورژانسی معروفند ، داروهای سریع العملی اند که هنگام حملات آسمی استفاده میشوند .تحقیقاتی که اخیراً بوسیله دانشمندان انجام شده ، حاکی از این میباشد که داروهای تجویز شده برای درمان ، بوسیله سالمندان میتواند عوارضی هم داشته باشد . پس برترین راه حل را میتوان در پیشگیری نمودن و داشتن به سبک زندگی سالم و دوری از محرک ها خلاصه نمود .
درمان های خانگی برای یاری به سالمندان مبتلا به آسم
استفاده نمودن از هواکش : اینکار با حذف گرده های ریز موجود در هوا سبب کاهش محرکها میشود .
بخور دادن : اینکار به زیاد شدن رطوبت ریه ها و تصفیه آنان یاری میکند.
حذف غذاهایی که سبب درست کردن آلرژی در فرد میشوند.
مصرف بیش مواد غذایی غنی از ویتامین و آنتی اکسیدان
استفاده بیش از آب و مایعات
استفاده از انواع خشکبار به دلیل غنی بودن از ویتامین E . ویتامین E از جمله ویتامین های موثر در ایمنی بدن فرد است.
استفاده روزانه ۲ الی ۳ لیوان چای در طول روز . کافئین موجود در چای سبب گشاد شدن ماهیچه های دیواره قفسه سینه شده و در نتیجه مجاری هوایی را باز میکند.
استفاده از مواد غذایی چون ماهی و گردو . زیرا این مواد غذایی از امگا ۳ غنی اند.
خودداری از خوردن غذاهای چرب و پر حجم
تمیز نمودن مدام منزل هم سبب کاهش ذرات گرد و غبار شده و سبب کاهش آلرژی میشود.
پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرد شدن هوا
سخن آخر در مورد آسم در سالمندان :
جدید ترین تحقیقات دانشمندان حاکی از آن میباشد که میتوان با استفاده از علائم تنفسی ۱ سالمند به سبک زندگی آن پی برد. سالمندانی که بصورت مدام دخانیات مصرف میکنند ، بیش از سایر سالمندان در معرض خطر بیماری انسداد ریوی هستند و احتمال مرگ زودرس در آنان بیش میباشد .
افراد در دوران سالمندی میبایست سبک زندگی سالمی را در قبل بگیرند و ورزش نمودن را هم فراموش نکنند . ورزشی که سالمندان انجام میدهند میبایست کنترل شده و تحت پیشنهاد و در حد توانشان باشد . استفاده از مواد مغذی و غنی از ویتامین هم به سلامت آنان یاری میکند . آسم در سالمندان را رعایت این موارد می تواند تا حدود زیادی کنترل شود.
مطالب مرتبط :
جلوگیری از عوارض خانه نشینی در سالمندان
چجوری می تونیم با کارشناسانتون در ارتباط باشیم