پیامدهای مثبت ومنفی دیدن تلویزون برای کودکان : با صنعتی شدن جهان و ورود به عصر تکنولوژی ، روز به روز وسایل ارتباط جمعی زیاد شدن پیدا نمود. رادیو، تلویزیون، کامپیوتر، لپ تاپ و گوشی هوشمند همگی زیاد مفید هستند ولی در کنار همه مزایائی که دارند بی عیب و نقص هم نیستند و برای برخی گروههای سنی حتی مضراتی هم دارند در این مقاله می خواهیم تاثیرات تلویزیون بر کودکان را بررسی کنیم .
عقاید اندیشمندان در خصوص تاثیرات تلویزیون بر کودکان
تلویزیون که از نخستین پدیده ها و نشانه های پیشرفت دانش بشری در عصر تکنولوژی میباشد با ورود خود ، به سرعت در همه جای جهان راه پیدا نمود تا جایی که امروزه تمامی خانه ها دارای تلویزیون میباشد و پایان محققان و اندیشمندان نظرات متفاوتی در رابطه با تاثیرات آن بر جوامع بشری و رده های سنی متفاوت و خصوصاً کودکان ارائه می بدهند عده ای از آنها تلویزیون را عاملی تخریب کننده می دانند و عده ای دیگر آن را وسیله ای برای ارتقا یافتن و رو به پیشرفته شدن میدانند و هستند برخی که به آن جعبه جادویی میگویند و دید خوبی به آموزه ها و اهداف برنامه ها و برنامهسازان ندارند .
البته میبایست یادآور شد که همه چیز به خود ما و نحوه استفاده ما و برداشت هایی که از تماشای برنامه ها داریم بستگی دارد .در این جا ضروری میباشد این پرسش مطرح شود که آیا کودکان هم قادر به تشخیص درست و ناصحیح از یکدیگر را دارند ؟ آیا میتوانند پسندیده و بد را از هم تمایز بدهند ؟و مطمئناً میبایست پاسخ خیر باشد،آن ها همچون بزرگتر ها قدرت تشخیص ندارند و خیلی زود تاثیرات تلویزیون بر کودکان احساس میشود.
مخرب ترین تاثیرات تلویزیون بر کودکان
در اول میبایست به این نکته اشاره کرد؛ کسانی همچون بعضی مادران و یا پرستاران کودکی که تلویزیون را برای کودک روشن می کنند و خود به کارهای دیگر می پردازند و برای برقراری ارتباط درست و سالم و سازنده با کودک زمان نمیگذارند بزرگترین جفا را در حق کودک روا داشته اند زیرا تلویزیون بیش از آنچه که فایده داشته باشد برای کودکان مضر میباشد تلویزیون سبب میشود :
▪︎سطح یادگیری مفید کودک کاهش می یابد
برای کودکان ، خصوصاً آن ها که ذیل ۲ سال هستند هیچ نوع برنامه آموزشی وجود ندارد و علاوه بر آن تماشای تلویزیون مانع از برقراری ارتباط با کودک شده و بازی های مفیدی انجام نمی شود که به رشد مغزی کودک یاری نماید در نتیجه یادگیری کاهش مییابد و حتی بر روی حرف زدن کودک تاثیر می گذارد .
▪︎مانع رشد خلاقانه کودک میشود
به دلیل یکطرفه بودن ارتباط با دستگاه و هدفمند بودن برنامه های از پیش تهیه شده آن ، که عموماً برای سنین بالاتر میباشد ؛ هیچ نوع خلاقیتی در کودک رشد نمی بکند و او را به چالش دعوت نمی نماید و کودک مهارتهای خود را نمی شناسد و برای تقویت هیچ مهارتی سعی نمیکند .
▪︎کاهش تمرکز و دقت کودکان
وجود صداهای مختلف اطراف بوسیله کودکانی که در مدرسه تحصیل میکنند سبب عدم تمرکز آن ها میشود زیرا با تماشای فراوان تلویزیون دید بصری آن ها سبب شده همه چیز را تصور کنند و هر صدایی برایشان تصورات بیشماری درست کردن میکند که این در کلاس درس زیاد مضر میباشد و سبب حواس پرتی و در نتیجه کاهش یادگیری او میشود .
▪︎بیتوجهی در انجام تکالیف مدرسه
تماشای تلویزیون برابر میباشد با از دست دادن وقت متناسب برای انجام تکالیف درسی و البته دیده شده که عده ای هم تکالیف خود را با تماشای تلویزیون انجام میدهند که مطمئناً نتیجه خوبی نخواهند گرفت .
▪︎خستگی مفرط در کودکان
آنهایی که عادت دارند تا پاسی از شب به تماشای تلویزیون بنشینند ؛ مطمئناً با کمبود خواب و انرژی همراه میشوند و در طول روز نمیتواند فعالیتهای مفیدی داشته باشند .
▪︎ایجاد مشکلات روحی و روانی
کودکانی که بیش طول روز خود را به تلویزیون اختصاص میدهند در برقرار نمودن ارتباط عاطفی با اطرافیان ، دوستان و همسالان خود مشکل دارند و البته که تأثیر برخی برنامه ها که متناسب با سن آنان نیست هم مزید بر علت میباشد ؛برنامه هایی که با خشونت همراه میباشد و یا هر نوع ناهنجاری که بتواند به آن ها آسیب برساند .
▪︎گرفتن آموزش ها و نقش های منفی
کودکان همچون آینه های پاک و صیقلی هستند که هر آنچه را می بینند بازتاب می بدهند و تماشای صحنه های بد، خشن، دلخراش و یا ترسناک و صحنه های عاطفی و غیر عاطفی خارج از سن خود، سبب شکلگیری شخصیت او میشود و در رفتار و کردارش هم کرد می یابد .
▪︎اثر گذاری بر سلامت جسمی کودکان
کاهش تحرک و خیره شدن به صفحه تلویزیون و همراه با آن خوردن غذاهای ناسالم ، همگی دست به دست یکدیگر میدهند و سلامت کودکان را به خطر میاندازند و بروز چاقی و اضافه وزن و ضعف بینایی از عوارض جدی آن میباشد .
پرفایده ترین تاثیرات تلویزیون بر کودکان
قبلاً هم گفته شد که استفاده از وسایل و تکنولوژی های روز فقط مخرب نیستند بلکه استفاده درست از آن ها با تناسب سن و شرایط زندگی افراد ، برای همه خصوصاً کودکان ، فوایدی هم به همراه دارند :
▪︎آموزش از راه برنامههای خاص
تماشای برنامه های مختص کودکان ، خصوصاً آن ها که بمنظور آموزش کودکان تهیه شده یاری زیادی به رشد مغزی و مهارتهایشان میکند .
▪︎کاهش استرس و درست کردن رفتارهای مثبت
دیدن برنامه های متناسب سن ،و آن هایی که کتاب و کتابخوانی را رواج می بدهند و یا دیدن برنامه های کودک می توانند تاثیر مثبتی بر عواطف او بگذارند و از استرسهای او کاهش بدهند .
توصیه آخر به پدران و مادران و حتی پرستاران کودک در منزل:
والدین عزیز و پرستار کودک در منزل جهت کاهش تاثیرات تلویزیون بر کودکان خصوصاً تاثیرات منفی ، ضروری میباشد که وقت و مدت نگاه نمودن به برنامه ها و هم چنین محتوای متناسب با سن کودکان را مدیریت نمایید و آثار منفی آن را به حداقل برسانید.
Awli bood