کاربردهای سوند معده

کاربردهای سوند معده : سوند معده یا لوله‌ گذاری نازوگاستریک (Nasogastric Tube) یک روش تغذیه یا رساندن دارو به معده است که از راه بینی وارد می‌شود. این لوله نازک و نرم برای کسانی که در خوردن یا بلع مشکل دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

زمانی‌که مریض در بیمارستان بستری میباشد و توانایی غذا خوردن ندارد یا نمی‌تواند داروی خوراکی خود را قورت دهد، دکتر استفاده از سوندمعده را تجویز می‌کند. اکثر بیماران در این شرایط هوشیار نیستند که سوند معده به خارج نمودن هوا، مواد سمی و محتویات از دستگاه گوارش هم یاری می‌کند.

سوند معده چیست؟کاربردهای سوند معده

اگر به‌دلیل شرایط پزشکی نمی‌توانید غذا بخورید یا قورت بدهید به لوله گذاری نازوگاستریک نیاز پیدا می‌کنید. نازوگاستریک به معنی «بینی به معده» است، از همین‌رو این فرآیند به‌عنوان لوله‌گذاری بینی معده (NG) شناخته می‌شود. در طول لوله‌گذاری پرستار سوند معده سیلیکونی نازک را از راه سوراخ بینی به سمت پایین مری و داخل دستگاه گوارش وارد می‌کند.

وقتی که لوله در جای خود قرار گرفت می‌توان از آن برای غذا و دارو دادن استفاده نمود.لوله‌گذاری نازوگاستریک برای کسانی که در حالت نیمه بیهوشی یا کما هستند، برای بیمارانی که نمی‌توانند بلع درستی داشته باشند همچون نوزادان کال، افراد مبتلا به پارکینسون و سکته مغزی یا آن‌هایی که دچار آسیب شدید گردن شده‌اند، کاربرد دارد.

سوند معده یا لوله‌گذاری نازوگاستریک به مراقبت پرستار یا پزشک گوارش نیاز دارد. شما می‌توانید برای دریافت راهنمایی بیش با برترین پزشک متخصص گوارش  در ارتباط باشید.

کاربردهای سوند معده

کاربردهای سوند معده

هدف لوله گذاری نازوگاستریک

لوله بینی به معده برای رساندن غذا و دارو داخل معده و خارج نمودن محتویات اضافی از دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش تغذیه و رساندن داروهای خوراکی موقتی است. دو هدف اصلی سوندمعده شامل موارد ذیل می‌شود:

دو نوع لوله بینی به معده وجود دارد که شامل موارد ذیل می‌شوند:

تک لومن

سوند معده تک لومن ۱ کانال باریک برای رساندن دارو و مواد غذایی به دستگاه گوارش میباشد. این کانال قطر زیاد کوچکی دارد تا عبور مواد از آن راحت باشد و در گونه قرار گرفتن در معده به مدت چند هفته مشکلی درست کردن نشود.

سوند معده ۲ لومن

به شکلی طراحی شده تا به یاری آن بتوان ساکشن انجام داد. این نوع لوله بینی معده ۲ کانال دارد. یکی از کانال‌ها پهن‌تر میباشد تا مکش انجام دهد و دیگری باریک طراحی شده تا همچون دریچه هوا برای کاهش فشار عمل بکند. بدین ترتیب سوند معده سیلیکونی هنگام ساکشن به دستگاه گوارش نمی‌چسبد.

اینفوگرافیک انواع سوند معده

هر ۲ نوع لوله بینی به معده با هدف تغذیه، رساندن دارو به دستگاه گوارش یا شستشوی آن استفاده می‌شوند.

منظور از سوند معده سیلیکونی چیست؟

سوند معده وارد بخش‌های داخلی دستگاه گوارش می‌شود، از همین‌رو میبایست نرم و انعطاف‌پذیر باشد. سیلیکون یک ماده قابل انعطاف برای مصارف پزشکی میباشد که با ورود به بخش‌های داخلی بدن حساسیت یا ناراحتی درست کردن نمی‌کند.از طرفی آن‌قدر نرم نیست که با ورود به معده از راه بینی و مری پیچیده شود یا سبب بروز مشکل شود.

ولی لوله بینی به معده سیلیکونی پس از حدود ۳ ماه قابلیت خود را از دست می‌دهد. از همین‌رو دکتر برای بیمارانی که میبایست به مدت طولانی از این روش استفاده کنند، سوند معده دائمی نصب خواهد نمود.اگر در این زمینه سوالی داشتید یا نیاز به راهنمایی پزشک گوارش آنلاین داشتید می‌توانید همین حال کلیک نمایید.

سوند معده نوزاد

این سوند برای نوزادانی که نمی‌توانند شیر یا دارو بخورند استفاده می‌شود. آن را برای انتقال مواد غذایی مایع یا دارو به جای بینی از دهان وارد می‌کنند، از همین‌رو به سوند تغذیه نوزاد معروف است.

سوند معده بزرگسال

لوله گذاری نازوگاستریک برای بزرگسالان از راه سوراخ ۱ بینی انجام می‌شود. این سوند قطر مختلفی دارد که بر اساس آن دسته‌بندی می‌شود. سوندهای معده بزرگسالان دارای نوار رادیواپک برای تصویربرداری با دستگاه رادیوگرافی میباشد. در این گونه دکتر می‌تواند سوندمعده را هر عمقی از دستگاه گوارش وارد بکند.

شایع‌ترین عوارض سوند معده عبارتند از:

گلو درد
خون دماغ
درد و ناراحتی
زخم‌های فشاری
خونریزی گوارشی
عفونت سینوسی
تحریک مخاط معده
برهم خوردن میزان پتاسیم بدن
زخم شدن مری یا پوشش معده
نصب اشتباه لوله در راه هوایی و نفوذ به ریه‌ها
اینفوگرافیک عوارض لوله گذاری نازوگاستریک
اگر لوله به درستی جای‌گذاری نشود، می‌تواند خطراتی به همراه داشته باشد.

کاربردهای سوند معده

کاربردهای سوند معده

نحوه مراقبت از سوند معده چطور است؟

پرستار به یاری تست‌های ذیل قرار گرفتن درست لوله بینی به معده را برای جلوگیری از بروز عوارض بررسی می‌کند:

اشعه ایکس قفسه سینه:

دقیق‌ترین روش برای بررسی محل قرارگیری لوله نازوگاستریک
تست آسپیره PH: مکش مقدار کمی مایع برای آزمایش محتوای اسیدی (اگر لوله صحیح قرار گرفته باشد مایع آسپیره شده میبایست دارای اسید باشد)

مطالب مرتبط:

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *