کمای میکس ادم

کمای میکس ادم :کمای میکس ادم (Myxedema Coma) که با نام های میکزدم، میگزدم یا میکزودم هم شناخته می‌شود؛ خود را به صورت ۱ کم‌کاری تیروئيد شدید نشان می‌دهد که می‌تواند سبب درست کردن علائم شدیدی نظیر کاهش دمای بدن، اختلال وضعیت ذهنی و هوشیاری و هم بکند شدن عملکرد اندام‌های مختلف در بدن شود.

در ادامه به بررسی علت درست کردن کمای میکس ادم، علائم همراه با آن، عوارض و خطرات و هم درمان‌های مؤثر آن می‌پردازیم و به سؤالات متداول شما پیرامون این اختلال جواب می‌دهیم.

کمای میکس ادم چیست؟بررسی علت علایم ودرمان 

کمای میکس ادم که با عنوان‌های میگزدم و میکزدم هم شناخته می‌شود را می‌توان ۱ حالت جبران نشده از کم کاری تیروئید تعریف نمود. فردی که دچار کم کاری تیروئید میباشد و درمان‌های ضروری را دریافت نکرده میباشد، به دلیل کاهش هورمون های تیروئیدی و کاهش متابولیسم بدن، علائمی پیدا میکند.

حالا اگر این کم کاری تیروئید به دلایل مختلفی نظیر عفونت‌ها، داروها، مشکلات قلبی، سکته مغزی و… تشدید شود، علائم شدیدی در بدن درست کردن می‌شوند که می‌توانند کشنده باشند.کمای میگزدم ۱ اورژانس پزشکی میباشد و خطر مرگ و میر بالایی دارد و میبایست به سرعت درمان شود.

خوشبختانه در سال‌های اخیر با توجه به انجام آزمایش TSH، تشخیص زودهنگام کم کاری تیروئيد میسر شده میباشد و بیماران به سرعت تحت درمان قرار گرفته و دچار کمای میکس ادم نمی‌شوند.

فاکتور‌های خطر ابتلا به کمای میکس ادم

کمای میکس ادم تقریباً همیشه در افراد مسن، مخصوصاً زنان، رخ می‌دهد و معمولاً به وسیله عواملی که تنفس را مختل می‌کنند تشدید می‌شود. کمای میگزدم را می‌توان نقطه‌ی اوج کم کاری تیروئید دانست. از جمله این عوامل می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

داروها: به ویژه آهسته بخش‌ها، داروهای بیهوشی و ضدافسردگی‌ها

عفونت‌ها: هر عفونتی در فرد مبتلا به کم‌کاری تیروئيد که تحت درمان نیست، می‌تواند سبب درست کردن این اختلال شود
نارسایی احتقانی قلب
سکته قلبی یا مغزی
خونریزی گوارشی
قرار گرفتن در معرض سرما
هر نوع عمل جراحی

هم چنین کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) و کاهش سدیم خون (هیپوناترمی) هم در بروز کمای میکس ادم نقش دارند.مواردی که در بالا گفته شد، می‌توانند در کسانی که کم‌‌کاری تیروئید، به ویژه کم‌‌کاری تیروئید اتوایمیون در اثر تیروئيدیت هاشیموتو دارند، کمای میکس ادم درست کردن کنند.هم چنین چندین مورد از درست کردن کمای میکس ادم در بیمارانی که آمیودارون مصرف می‌کنند گزارش شده میباشد.

علائم کمای میکس ادم

کاهش سطح هوشیاری و کاهش دمای بدن (هیپوترمی) از جمله علائم اصلی کمای میکس ادم هستند. سایر علائمی که می‌توانند در کنار این‌ها بروز بیابند، عبارتند از:

افت فشار خون
افت ضربان قلب (برادی‌کاردی)
کاهش سدیم خون (هیپوناترمی)
کاهش قند خون (هیپوگلیسمی)
کاهش تعداد تنفس (هیپوونتبلاسیون)

فرد امکان دارد علائم کم‌کاری تیروئيد هم داشته باشد. از جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

پف نمودن دست‌ها و گونه
تورم لب‌ها
بزرگی زبان
ضخیم شدن بینی

تغییرات سطح هوشیاری مریض امکان دارد خود را به صورت سردرگمی، گیجی، بی‌حالی، روان‌پریشی یا جنون نشان‌ بدهند. اگر مریض در این مرحله از بیماری تحت درمان قرار نگیرد، امکان دارد به کما برود.تشنج‌های کانونی یا عمومی هم در بیماران گزارش شده‌اند که می‌توانند به دلیل افت شدید دمای بدن یا سابقه صرع رخ بدهند.

در نوار مغزی بیماران (EEG)، بکند شدن و کاهش دامنه‌ی امواج مغزی دیده می‌شود که غیراختصاصی میباشد.یکی دیگر از مواردی که امکان دارد در این بیماران درست کردن شود، افیوژن پریکارد میباشد که تظاهرات آن به صورت کاهش صداهای قلبی، ولتاژ پایین در نوار قلب (ECG)، عکس بزرگ قلب در رادیوگرافی قفسه‌سینه میباشد.

کسانی که به پرکاری تیروئيد مبتلا هستند، در گونه عدم درمان امکان دارد دچار طوفان تیروئیدی شوند. نظر می‌کنیم مقاله مربوط به طوفان تیروئیدی از علائم تا درمان را مطالعه نمایید.

درمان کمای میکس ادم

متاسفانه کمای میکس ادم با وجود درمان در ۲۰ تا ۴۰ درصد از موارد سبب مرگ مریض می‌شود، لذا زیاد خطرناک و کشنده میباشد. در گونه مشکوک شدن به کمای میکس ادم میبایست درمان در اسرع زمان آغاز شود و دکتر نبایستی منتظر پاسخ آزمایشگاه باشد.

کمای میکس ادم

کمای میکس ادم

درمان کمای میکس ادم متشکل از اجزای ذیل است:

جایگزینی هورمون‌های تیروئید
گلوکوکورتیکوئید‌ها
اقدامات حمایتی
مدیریت علت زمینه‌ای نظیر عفونت

گلوکوکورتیکوئید‌ها

تا زمانیکه احتمال نارسایی غدد فوق کلیوی کنار گذاشته نشود میبایست گلوکوکورتیکوئید‌ها با دوز استرس برای مریض تجویز شوند. تزریق داخل وریدی هیدروکورتیزون وریدی با دوز ۱۰۰ میلی گرم هر ۸ ساعت توصیه می‌شود.

درمان های حمایتی

درمان‌های حمایتی برای اصلاح هرگونه اختلال متابولیک لازم هستند. این اقدامات می‌توانند نقش مهمی در نجات زندگی فرد داشته باشند.بیماران میبایست به بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) منتقل شوند و در گونه لزوم از تهویه مکانیکی (ونتیلاتور) جهت بهبود تنفس مریض استفاده شود.

اصلاح گلوکز و الکترولیت‌ها نظیر سدیم زیاد مهم میباشد.گرم نمودن بدن مریض تنها هنگامی توصیه می‌شود که دمای بدن وی به کمتر از ۳۰ درجه سانتی‌گراد برسد زیرا در این دما خطر ایست قلبی عروقی زیاد شدن می‌یابد. استفاده از پتوهای فضاگیر برای جلوگیری از اتلاف حرارت ضروری میباشد.

از تجویز مایعات وریدی که حاوی مقادیر اندکی سدیم هستند، میبایست خودداری نمود، چون این مایعات می‌توانند باعث احتباس آب در بدن شوند و سدیم را بیشتر از قبل کاهش بدهند. احتباس آب به دلیل کاهش خون‌رسانی کلیوی و ترشح نابجای وازوپرسین رخ می‌دهد.متابولیسم اکثر داروها در کمای میکس ادم مختل می‌شود.

از تجویز داروهای آرام‌بخش نظیر بنزودیازپین‌ها میبایست تا حد امکان خودداری نمود و یا آنان را با دوز کمتری مصرف کرد. سطح خونی داروها را میبایست در گونه امکان کنترل نمود تا بتوان دوز آنان را تصحیح کرد.

مطالب مرتبط:

خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان در عباس آباد

خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان در سبلان

خدمات پرستاری در منزل و بیمارستان در خواجه نصیر

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *