آشنایی با بیماری کرون روده : یکی از بیماریهای التهابی روده میباشد که با التهاب دیواره روده مشخص میشود.بیماری کرون ۱ بیماری مزمن بوده که قسمتهای متنوع دستگاه گوارش از دهان گرفته تا مقعد را میتواند تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری بیش قسمت انتهایی روده باریک (ایلئوم) و قسمت ابتدایی روده بزرگ را تحت تأثیر قرار میدهد.(آشنایی با بیماری کرون روده)
آشنایی با بیماری کرون روده و راهای تشخیص و درمان آن
این بیماری میتواند پایان لایههای روده را درگیر سازد و حتی موجب فیبروز شود. شایعترین ناحیه درگیر ایلئوسکال میباشد. بین ضایعات معمولاً نواحی سالم وجود دارد. این بیماری تظاهرات خارج رودهای هم دارد همچون آرتریت و ضایعات پوستی.علائم و نشانههای آن اغلب شامل اسهال (که در گونه التهاب شدید روده امکان دارد به اسهال خونین تبدیل گردد)، کاهش وزن و درد شکم میباشد.
برخی از عوارض این بیماری امکان دارد در خارج از دستگاه گوارش رخ دهد، شامل کم خونی، خارش پوست، ورم مفاصل، التهاب چشم و احساس خستگی. از دیگر علائم این بیماری، راش و اریتم گرهی میباشد. انسداد روده هم معمولاً رخ میدهد و افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند امکان دارد در معرض خطر ابتلا به سرطان روده قرار گیرند.(آشنایی با بیماری کرون روده)
نشانهها
علایم و سمپتوم بیماری شامل اسهال مزمن، کاهش وزن و درد شکم میباشد. بیماری میتواند با آبسه، فیستول، تنگی و انسداد روده همراه باشد و گاهی برای تشخیص، نیاز به آزمایش سرولوژی و کولونوسکوپی میباشد.
این بیماری میتواند همراه با خونریزی همراه با مدفوع یا بهطور جدا از مدفوع یا همراه با رگههای خون روی مدفوع همراه باشد. سایر علائم این بیماری میتواند، بیاشتهایی، نفخ، دفع ناقص و دفعات فراوان اجابت مزاج و بیاختیاری هم باشد.(آشنایی با بیماری کرون روده)
نشانههای غیر رودهای
این بیماری علاوه بر گرفتار نمودن معده و روده، اندامهای دیگر را هم میتواند درگیر بکند. کبد چرب و ورم چشم و ورم مفاصل یا ماهیچههای دست یا پا از این دست هستند. نازکی یا پوکی استخوان میتواند از عواقب این بیماری باشد. در این بیماری پوست، خون و غده درونریز هم میتوانند درگیر شوند. در مواردی پانکراتیت هم گزارش شدهاست.(آشنایی با بیماری کرون روده)
بیماری کمخونی همولیتیک خودایمنی که در آن سیستم ایمنی به گویچههای سرخ حمله میکند بیش در این بیماری شایع میباشد و میتواند سبب خستگی، رنگ پریدگی و دیگر نشانههای شایع در کمخونی شود.(آشنایی با بیماری کرون روده)
علت های اصلی این بیماری
ارتباط تنگاتنگی بین بیماری کرون و سیستم عصبی وجود دارد، در واقع هنوز علت دقیق واکنش سیستم ایمنی بدن به اندامهای داخلی درگیر در بیماری کرون مشخص نشده اما این امر بدیهی میباشد که در هنگام فشارهای عصبی این واکنشها شدت مییابد.
بررسی محققان medicinenet نشان دادهاست باکتری اشریشیا کلی (نام علمی: Escherichia coli) یا بهطور اختصار E.coli، که نوعی باسیل گِرَم منفی از خانواده انتروباکتریاسه است و بهطور شایع در روده جانوران خونگرم وجود دارد با بیماری کرون در ارتباط است. بیش سویههای اشریشیا کلی، بیآزار هستند ولی برخی از سروتیپها همچون O157:H۷ موجب مسمویت غذایی و اسهال میشوند.
محققان با استفاده از موشهای آزمایشگاهی مبتلا به کرون به این نتیجه رسیدند که التهاب حاد معده و روده باریک عفونی که به خاطر باکتری ناشی از مسمومیت عادی غذایی رخ میدهد سبب تسریع رشد باکتری ای. کلای میشود که با پیشرفت بیماری کرون دارای ارتباط میباشد. حتی بعد از آن که باکتری مسمومیت غذایی از بدن موش خارج شد، محققان همچنان زیاد شدن میزان ای. کولی را در روده او مشاهده کردند.
درمان
تلاشها در مورد درمان در به کنترل درآوردن این بیماری میباشد. درمان با ترکیبات سالیسیلات (سولفاسالازین، مسالازین و غیره)،گلوکوکورتیکوئیدها، عوامل سرکوبگر ایمنی (مرکاپتوپورین، متوتروکسات، سیکلوسپورین و آزاتیوپرین) و آنتیبیوتیکها همچون مترونیدازول و سیپروفلوکساسین میباشد.
گاه جراحی به خصوص در گونه بروز عوارض همچون فیستول و انسداد ضرورت مییابد. استرس و اضطراب میتواندنقش بسزایی در عود بیماری داشته باشد.(آشنایی با بیماری کرون روده)
درمانهای مکمل
کنترل استرس، درمان افسردگی، درمان اضطراب و هم درست کردن احساس شادی و رضایت نسبت به زندگی، تأثیر بسزایی در کنترل و درمان این بیماری دارد.معمولاً ورزشکاران کمتر به این بیماری مبتلا میشوند. بیمارانی که بدون مصرف دارو به ورزش محدود پرداختهاند تا ۷۰ درصد از علائم بیماریشان بهبود یافتهاست.
احتمالاً علت آن به تأثیرات مثبت ورزش بر روحیه و سلامت بدن بازمیگردد که منجر به تنظیم سیستم ایمنی بدن و متعاقباً کاهش التهاب در بدن میگردد. ورزش هم چنین سبب زیاد شدن قدرت جذب روده هم میشود که این فرایند دقیقاً برخلاف تأثیرات منفی التهاب روده میباشد که سبب کاهش جذب مواد غذایی در بدن میشود.
مریض میبایست فعالیت ورزشی را بصورت کنترل شده و مناسب با توان و استقامت بدنی خود انجام دهد.برای بیمارانی که قادر به ورزش نیستند نرمش و یوگا توصیه میشود.رعایت رژیم غذایی از عوامل مؤثر در بهبود این بیماری است. مصرف روزانه عسل، بره موم، خرما، زردچوبه و خاکشیر به علت خاصیت ضد سرطانی، ضد التهابی و ترمیمکننده زخمها زیاد مفید و مؤثر میباشد.
توصیه های لازم تغذیه ایی در زمان شدت بیماری
غلات، سویا پروتینه، کرفس، تخم مرغ، سیب زمینی شیرین، سیب شیرین، موز، انواع آب میوه (بخصوص آب لیمو شیرین) و آب سبزیجات، آجیل، برنج کته، ماست پروبیوتیک، ماهی و مرغ (بهصورت کبابی یا آبپز) به عنوان غذای روزانه در دوران شدت بیماری توصیه میشود.از مصرف غذاهای ترش، اسیدی، گازدار، تند، دارای ادویه زیاد یا دارای افزودنی و نگهدارنده، میبایست پرهیز شود.
از مصرف غذاهای دیر جذب همچون گوشت قرمز، فستفود و غذاهای چرب و هم چنین لبنیات و غذاهای خام و نپخته همچون میوه و سبزی در دوران شدت بیماری، پرهیز گردد.با رعایت موارد فوق، این بیماری در ظرف چند ماه وارد دوران خاموشی خواهد شد و پس از آن بیمار با حفظ آرامش میتواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.
پس از سپری شدن دوره اصلی بیماری و وارد شدن به دوران خاموشی، بیمار میتواند آرام رژیم غذایی و میزان مصرف داروها را کاهش داد.بهتر میباشد در زمانیکه این بیماری شدت میگیرد، از مکمل مولتی ویتامین، امگا ۳ و کلسیم و در گونه کمخونی از مکمل آهن هم استفاده شود.بیمارانی که درمانهای فوق برای آنها پاسخگو نبوده بهتر است ۱ دوره ششماهه رژیم غذایی فاقد گلوتن را هم دنبال کنند.
تحقیقات
نتیجه یک تحقیق در دانشگاه پزشکی زوریخ، نشان میدهد اکسید تیتانیوم به کار رفته در نگهدارندهها و افزودنیهای خوراکی، موجب تشدید و وخامت سیر بیماریهای التهابی روده از جمله کرون میشود.
مطالب مرتبط :
این مطلب حرف نداشت
قیمت مشاورتون چقدره؟
من زندگیمو مدیون شمام