رادیولوژی در منزل

رادیولوژی در منزل : گاهی بیمار با توجه به شرایط جسمی‌اش امکان بیرون رفتن از خانه را ندارد و یا ممکن است مسیر رفت و آمد بیمار تا مراکز درمانی فاصله‌ی نسبتاً زیادی داشته باشد. در چنین شرایطی قطعاً بهترین راه اعزام پرستاران متخصص به خانه‌ی بیمار است تا امور پزشکی مربوطه و تجویز پزشک را به اجرا برسانند. در این صورت دیگر نیازی به رفتن بیمار به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها نیست.

موسسه‌ی خدمات پرستاری همراه شما که سالهاست در زمینه‌ی خدمات درمانی فعالیت مستمر دارند، قادرند شما را در این امر یاری نمایند. کاردرمانی‌هایی از قبیل رادیولوژی و سونوگرافی بیمار در حوزه‌ی برنامه‌های این موسسه‌ نیز قابل انجام است.

انجام رادیوگرافی یا رادیولوژی پرتابل برای افرادی توصیه می‌گردد که بنا به هر دلایلی توانایی و امکان حضور در مراکز مربوطه برایشان مقدور نیست.

رادیولوژی پرتابل یا رادیولوژی در منزل برای چه کسانی مناسب است ؟

  • سالمندان
  • جانبازان عزیز
  • افرادی که دچار فلج مغزی، سکته‌ی مغزی و یا آسیب‌های مغزی نخاعی شده‌اند.
  • افرادی که دچار شکستگی پا، دست و یا لگن شده‌اند.
  • هنگام آلودگی هوا برای افرادی که دچار عارضه‌ی تنفسی و یا آسم هستند.
  • همچنین بیمارانی که به مدت طولانی در خانه بستری شده باشند، رادیولوژی در منزل توصیه می‌شود.
  • افرادی که دارای وزنه (Traction) هستند.

موسسه‌ی خدمات پرستاری همراه شما در صورت وجود هر یک از شرایط بالا با تجویز پزشک معالج و یا درخواست شما دستگاه‌های رادیولوژی را با پرستاران و کارشناسان متخصص به خانه‌ی شما و بر بالین بیمار عزیزتان اعزام می‌کنند و به کمک جدیدترین تجهیزات تولیدکننده‌ی اشعه‌ی ایکس در کوتاه‌ترین زمان ممکن، کارهای مربوط به عکس‌برداری را انجام می‌دهد و با گزارش دکتر متخصص رادیوگرافی به شما تحویل خواهند داد.

همچنین گروه پرتلاش خدمات درمانی همراه شما قادر است تمامی رادیولوژی‌های درخواستی مربوط به قفسه‌ی سینه، لگن، مهره‌ها، استخوان جمجمه و اندا‌م‌ها را برای بیماران انجام دهند.رادیولوژی در منزل

رادیولوژی از کجا شروع شد؟

کشف اشعه ایکس بوسیله , ویلهلم کنراد رونتگن ، همزمان با شروع Musculoskeletal Radiology بود. بطوریکه نخستین رادیوگرافی از انسان ، از دست خانم Bertha ، همسر رونتگن ، در ۲۲ دسامبر ۱۸۹۵ بعمل آمد . رونتگن در نخستین روز سال ۱۸۹۶ گزارشی از تحقیقات اولیه خود و نخستین عکس X-Ray به دانشگاه های اروپا فرستاد که باعث شور و هیجان خاصی شد . در ۱۳ ژانویه در یک نمایش اختصاصی و غیر رسمی ، دستاورد خود را به نمایش گذاشت.

بعد از اصرارهای فراوان از طرف دانشگاه ها ، رونتگن در ۲۳ ژانویه ۱۸۹۶ در سالن سخنرانی انستیتو فیزیک Wurzburg در همان ساختمانی که در ۱۸ نوامبر ۱۸۹۵ اشعه ایکس را کشف کرده بود در مورد کشف خود سخنرانی کرده و از دست پروفسور آناتومی آقای von Kolliken ، رادیوگرافی نمود که باعث شد پرفسور رونتگن را مورد تمجید و ستایش قرار بدهد و پیشــنهاد کــرد که پــدیـده نو را اشعه رونتگن بنامند.

بــنابراین بوسیله تصویربرداری از دست با استفاده از اشعه ایکس، رشته تخصصی پزشکی رادیولوژی و ذیل رشته تخصصی Musculoskeletal Radiology همزمان بوجود آمدند.

اساس کار رادیولوژی

شکل کلی دستگاه های رادیولوژی بسته به این که به چه منظوری (تشخیصی یا درمانی) ساخته شده باشند، فرق می‌کند. اما بطور کلی در یک دستگاه رادیولوژی عمومی لامپ تولید کننده اشعه ایکس با بازویی به پایه‌ای که می‌تواند در مسیرهای مختلف حرکت بکند وصل شده تا بتوان اشعه ایکس را بطور دلخواه در جهات متفاوت متمرکز کرد. در این دستگاهها گذشته از امکاناتی که برای پرتو درمانی و یا تابش پرتوها برای عکسبرداری ها فراهم شده میباشد، گاهی وسایلی هم برای رؤیت همزمان عکس قسمتی از بدن که مورد تابش اشعه قرار گرفته ، استفاده می‌شود.

در رادیوگرافی با تنظیم شرایط الکتریکی تابش پرتو رنتگن و قرار دادن فیلمی در مسیر خروج پرتوها و در عین حالا به کار بستن وسایل فرعی برای جمع و جور کردن تابش می‌توان از حالات سلامت و یا مرضی قسمتی از بدن مدرک مطمئنی برای مطالعه در دست داشت. منظور از تصویر یا رادیوگرافی ساده ، عکسی میباشد که بدون کاربرد یک ماده خارجی به بدن گرفته می‌شود.

در این روش ، تفکیک حدود اعضاء از یکدیگر مشکل خواهد بود. در رادیوگرافی با مواد کنتراست ، با وارد کردن مواد خارجی به بدن که نسبت به بافت های نرم تراکم متفاوتی داشته باشند، رنگ یکنواخت آن قسمت را بهم زده و تمایز رنگها حاصل می‌شود.

با توجه به این که رادیولوژی با اهداف و منظور های متفاوتی انجام میشود شکل کلی دستگاه هم بر اساس کارآیی آن متفاوت میباشد ولی در حالت کلی در همه آنان کامپیوتر وجود دارد که اشعه ایکس را تولید میکند و بوسیله پایه‌ای که به آن متصل میباشد در جهت های مختلف حرکت میکند .هم چنین وسایلی در کنار آنان استفاده میشود که میتوان بوسیله آن ها آن قسمت از بدن را که مورد تابش اشعه ایکس قرار میگیرد مشاهده کرد.

کاربرد رادیولوژی

معمولا نخستین ارزیابی از مریض ، رادیولوژی میباشد . رادیولوژی می تواند اختلالات مختلفی را تشخیص دهد که شامل موارد ذیل می باشند :

– آسیب شناسی هایی که باعث کمردرد میشوند به جز امکان تشخیص آسیب شناسی مکانیکی ستون فقرات
– تغییرات در شکل ستون فقرات که در آن رادیولوژی می‌تواند به طور دقیق تعداد درجه انحنا را مشخص بکند .
– لغزش مهره کمر یا ستون فقرات همچون اسپیدیلولیستزیس و آرتروز
– تصویر از ریه که در واقع شناسنامه سلامت فرد میباشد.
– تصویر های رنگی با کنتراست از مری ، معده ، کلیه و…
– بررسی های ساده و سریع از شکم ، مری ، معده ، روده ، کلیه ها ، لوزه سوم ،سنگ های کلیه و…
– تشخیص شکستگی ها که از برترین روش های تشخیصی میباشد.
– تصویر های رنگی با کنتراست

نکته قابل توجه این است که رادیولوژی معمولی اجازه تشخیص شکاف ها ، برآمدگی ها یا دیسک های فتق و فیبروز بعد از عمل را نمی دهد.

رادیولوژی در منزل

انواع رادیولوژی

این شاخه از پزشکی را میتوان به چهار بخش گسترده تقسیم کرد که شامل رادیولوژی‌تشخیصی ، رادیولوژی مداخله ، انکولوژی رادیولوژی و فیزیک پزشکی میباشد.

  1. رادیولوژی تشخیصی

این رادیولوژی شامل رادیولوژی عمومی مغز و اعصاب ، اسکلتی عضلانی ، قفسه سینه ،شکمی ، کودکان و پستان میباشد و در مورد مشکلاتی که درون ساختار بدن برای فرد اتفاق افتاده میباشد به دکتر اطلاعاتی داده و در تشخیص بیماری یاری میکند .

رادیولوژی‌تشخیصی خود شامل شاخه های مختلفی همچون سی تی اسکن ، ام آر آی ، MRA ، فلوروسکوپی ، ماموگرافی و سونوگرافی و هم چنین پزشکی هسته ای میباشد .

  1. رادیولوژی مداخله ای

این رادیولوژی نوعی روش میباشد که پزشکان از تصویربرداری پزشکی برای ارائه درمانی به افراد دارای شرایط غیر سرطانی استفاده می کنند.

به عنوان مثال ، رادیولوژیست مداخله ای می تواند از تصویربرداری پزشکی برای پشتیبانی از یک عمل جراحی استفاده بکند.

به طوری که برای هدایت عمل از روش هایی استفاده می‌کنند که معمولاً با سوزن یا لوله های باریک به نام کاتر انجام می‌شود .

برخی از این روش ها برای فرایندهای کاملاً تشخیصی به عنوان مثال آنژیوگرافی انجام می‌شود . در حالی که برخی دیگر به عنوان بخشی از درمان های خاص مثال آنژیوپلاستی صورت میگیرد .

  1. انکولوژی رادیولوژی

یک متخصص انکولوژیست از پرتونگاری برای معالجه سرطان استفاده میکند . این روش درمانی شامل استفاده از پرتودرمانی با انرژی بالا برای آسیب رساندن به سلول های سرطانی است که از گسترش بیش آنان جلوگیری میکند.

این روش هم چنین می تواند به کاهش علائم یاری بکند یا در برخی موارد ، بیماری را به طور کامل درمان بکند.

  1. فیزیک پزشکی

فیزیک دانان پزشکی از درک خود در مورد فیزیک برای یاری به تشخیص پزشکی استفاده می کنند.

به عنوان مثال ، آنان می توانند در مورد جنبه های فنی تصویربرداری پزشکی مشاوره بدهند تا از امنیت بیماران و اثر بخشی نتایج اطمینان حاصل شود.

برخی از فیزیکدانان پزشکی هم محقق هستند و در توسعه فناوری نو پزشکی نقش دارند.

فیزیکدانان پزشکی دستگاه های بسیاری را توسعه داده اند که امروزه پزشکان معمولاً از آنان استفاده می کنند ، همچون تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی ( MRI ).

تصاویر راهنما به رادیولوژیست این امکان را میدهند تا ابزارها را از راه بدن به سمت مناطقی که مورد معالجه قرار می‌گیرند ، هدایت کنند .

این روش با به حداقل رساندن آسیب جسمی مریض ، میزان بهبودی را زیاد شدن و وقت مدت بستری بعد از عمل را کاهش میدهد .

هدف از پاتولوژی مداخله تشخیص و یا درمان پاتولوژی ها با تکنیک حداقل تهاجمی میباشد.(رادیولوژی در منزل)

این روش با استفاده از تکنیک های مختلف تصویربرداری به عنوان مثال اشعه ایکس ، سونوگرافی ، رزونانس مغناطیسی ، سی تی اسکن می‌تواند با هدایت ابزارهای کوچک همچون سوند و موارد مشابه از راه رگ های خونی طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها را درمان بکند .

رادیولوژی در منزل

از آن جا که فقط برش های کوچک پوستی درست کردن میشود ، خطرات آن کم بوده و وقت بهبودی معمولاً در مقایسه با سایر روشها زیاد اندک میباشد.

از دیگر موارد استفاده از رادیولوژی مداخله ای میتوان موارد ذیل را نام برد:

نمونه برداری یا بیوپسی از پستان که تحت گاید سونوگرافی و یا استریوتاکسی انجام می‌شود.

قراردادن کاتر وریدی

آمبولیزاسیون نمودن برای درمان سرطان ها

کنترل نمودن خونریزی بوسیله آمبولیزاسیون

نمونه برداری از اندام هایی همچون ریه و تیروئید

درمان سرطان ها

مداوای کمردرد

درمان مشکلاتی که مربوط به کبد و کلیه میباشد.

کاربردهای تصویر رادیولوژی

در خیلی مواقع، این تشخیص به موقع میباشد که زندگی بیماران را نجات میدهد و همین دلیل، تصاویر رادیولوژی، بالأخص از جنبه تشخیصی، اهمیت زیاد زیادی دارند. پزشکان، اغلب نمی توانند بدون دسترسی به تصویر های واضح از درون بدن افراد، بیماری آن ها را به شکلی مؤثر تحت پایش و مدیریت قرار بدهند. به همین دلیل، پزشکان عصر کنونی، بیشتر از هر وقت دیگری برای تشخیص درست و اتخاذ روشهای درمانی متناسب، به رادیولوژی متکی هستند.

کاربرد رادیولوژی، با توجه به زمینه و شرایط، وسیع و گوناگون میباشد. رادیولوژی را از جنبه نوع آن و سازوکار عملیات تصویر برداری به دسته های مختلفی تقسیم می کنند که عبارت اند از:

رادیولوژی در منزل

رادیوگرافی:

استفاده از اشعه X برای مشاهده استخوان ها، قفسه سینه یا شکم که به آن پرتونگاری هم می گویند.

CT (توموگرافی کامپیوتری):

در این روش، با استفاده از دستگاه های خاص، تصویربرداری از زوایا و ابعاد مختلف ناحیه خاصی از بدن مثل دهان صورت می پذیرد. این تصاویر پس از پردازش های خاص کامپیوتری به تصویر تبدیل میشوند.

MRI:

در این روش از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای تصویر برداری استفاده میشود.

رادیولوژی در منزل

ماموگرام:

در این روش از اشعه ایکس اغلب برای تصویر برداری از بافت های سینه (پستان) استفاده میشود.

سونوگرافی (اولتراسوند):

در این روش با استفاده از امواج صوتی، تصاویر متحرک درست کردن می کنند و از راه مشاهده آن ها روی صفحه نمایش، از وضعیت مریض آگاه میشوند. از سونوگرافی اغلب برای اکوکاردیوگرام (اکوی قلب) و همین طور معاینه رحم در دوران بارداری استفاده میشود.

فلوروسکوپی:

در این روش برای درست کردن تصاویر متحرک و آنی از درون بدن، از اشعه ایکس استفاده میشود. فلوروسکوپی، کاربردهای زیادی دارد که معاینه دستگاه گوارش، یکی از مهمترین آن هاست.

پزشکی هسته ای:

در این روش از مواد رادیواکتیو به طور محدود و کنترل شده برای درست کردن روشنایی و متعاقباً مشاهده ی فرایندهای درونی بدن استفاده میشود.

رادیولوژی در منزل

مزایای رادیولوژی در منزل یا رادیولوژی پرتابل

  1. خطرات ناشی از هرگونه انتقال و جابه‌جایی بیمار به مراکز درمانی تصویربرداری کاهش می‌یابد.
  2. هر نوع عکسبرداری در کنار خانواده و در محیط آرامبخش منزل برای بیمار انجام می‌شود.
  3. انتقال بیمار به بیمارستان و مراکز درمانی از برنامه‌ی روزمرگی بیمار حذف می‌شود.
  4. رادیولوژی در سریع‌ترین زمان ممکن و دریافت گزارش پزشکی بلافاصله پس از انجام رادیوگرافی قابل انجام است.
  5. عدم استرس بیمار و خستگی و همچنین معطلی بی‌مورد ناشی از صف انتظار و ترافیک در مراکز درمانی از نتایج رادیولوژی در منزل است.
  6. در زمان صرفه‌جویی می‌شود.
  7. حفاظت از افراد آسیب‌پذیر همچون سالمندان، معلولین، جانبازان و افراد مصدوم که دچار شکستگی شده‌اند.
  8. ضریب ایمنی بدن بیماران افزایش می‌یابد.

شیوه‌ی انجام رادیولوژی در منزل

رادیولوژی در منزل، یکی از خدمات بی‌شماری است که توسط موسسه‌ی خدمات پرستاری همراه شما در منزل بیمار بدون نیاز به مراجعه به بیمارستان انجام می‌شود. تقاضای این نوع خدمت در منزل روز‌به‌روز در حال افزایش است. چراکه به علت مقرون‌به‌صرفه بودن از طرف بیماران درخواست‌های زیادی دارد.

از نقاط عطف گروه همراه شما این است که تمامی خدمات خود را در منزل بیمار انجام می‌دهد. از این رو دیگر نیازی به حضور بیمار در بیمارستان نیست. با توجه به شرایط جسمی بیمار طبیعتاً به دلیل بیماری، استرس و اضطراب زیادی را ناشی از روند و نتیجه‌ی درمان متحمل می‌شود.

بنابراین بهتر است برای انجام این‌گونه خدمات درمانی و پزشکی بیمار را درگیر انتظارات بی‌فایده در ترافیک و صف‌های انتظار مطب نکنیم. از طرفی در مدت زمان پروسه‌ی درمان، آسایش و آرامش بیمار یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین شرایطی است که لازم به حفظ آن و تلاش جهت شادتر بودن بیمار است.

رادیولوژی در منزل

بنابراین انجام هرگونه کاردرمانی که می‌بایست بیمار آن را در زمان درمان بکار گیرد به راحتی توسط موسسه‌ی خدمات پرستاری همراه شما از طریق تیم حرفه‌ای و دلسوز پرستاران و پزشکان متخصص به شما عزیزان ارائه می‌شود.

قابل ذکر است که با گذشت زمان، تجهیزات عکسبرداری از جمله رادیولوژی و سونوگرافی با کوچک‌تر شدن ابعادشان بر میزان دقت و کارایی و همچنین ارائه‌ی ویژه‌ترین خدماتی که می‌بایست با نهایت دقت به انجام برسد نیز پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته است.

در این شرایط هنگام رادیولوژی بیمار در منزل تکنسین متخصص همراه شما به منزل بیمار می‌روند، تجهیزات مربوط به عکسبرداری و رادیولوژی را آماده می‌کنند و عملیات رادیولوژی را براساس دستور پزشک به صورت دقیق و کامل انجام می‌دهند. قابل توجه است که گزارش رادیولوژی بیمار همانجا و به صورت آنی به شما تحویل داده خواهد شد.

خطرات رادیولوژی و نکته ها ایمنی :

امواج پونیزه شده قدرت نفوذ و تخریب بالایی دارند که تابش مداوم و مکرر آن منجر به تخریب بافتهای سلولی میگردد . بنابراین عایق بندی کامل محل و استفاده از محافظ های سربی برای افراد الزامی است . هم چنین با پیشرفت تکنولوژی ، رادیولوژی هم دچار تحولاتی شد که از آن جمله ظهور رادیولوژی دیجیتال را میبایست نام برد .

در رادیولوژی دیجیتال مقدار دوز دریافتی اشعه و تکرار آن پایین بوده و تصاویر کیفیت بالاتری دارند بنابراین بیماران مدت وقت کمتری در معرض اشعه قرار می گیرند . هم چنین تصاویر گرفته شده در رادیولوژی دیجیتال ، قابلیت آرشیو داشته که از تکرار عکسبرداری جلوگیری میکند

رادیولوژی در منزل

موسسه‌ی خدمات پرستاری همراه شما در تلاش است که جهت هرگونه اعمال پزشکی و ارائه‌ی خدمات درمانی به شما عزیزان نهایت دقت و کیفیت را در انجام کار درمانی به انجام برساند تا روند بهبودی بیماران عزیز در کوتاه‌ترین زمان حاصل گردد و به هدف خود که سلامتی کامل بیمار است برسند. جهت مشاوره و دریافت خدمات رادیولوژی در منزل، با ما تماس بگیرید.

برای دریافت فایل پی دی اف(PDF) این مطلب (رادیولوژی در منزل) روی همین لینک کلیک کنید.

مطالب مرتبط :

فیزیوتراپی در منزل

پرستاری از سالمند در منزل

پانسمان در منزل

فیزیوتراپی در منزل

پرستاری از باردار در منزل

وظایف پرستار در منزل

مراقبت از کودک در منزل

پرستار نوزاد در منزل

مراقب بیمار کرونایی در بیمارستان و منزل

پرستاری از بیماران سرطانی در منزل

پرستاری از بیماران نیازمند خدمات ICU و CCU در منزل